euzg2020 eu2020

Kultura

Njegujući energiju i viziju umjetnika kao i svih vrsta kreativnih industrija, promovirajući raznolikost i umjetnost drugih dijelova svijeta, potičući suradnju i mobilnost umjetnika, Zagreb nastoji svojim građanima i posjetiteljima omogućiti jedinstveno kulturno iskustvo svjetskih razmjera. To je mjesto suvremenog umjetničkog stvaralaštva i promocije urbanih kulturnih vrednota čime zasluženo nosi titulu kulturnog središta Republike Hrvatske. Godišnje se u Zagrebu realizira oko 5.000 kulturnih i umjetničkih događanja čime predstavlja živu pozornicu koja njeguje i promovira kulturne i umjetničke aktivnosti te ulaže financijske i upravljačke napore kako bi postao europskim gradom kulture.
Festival svjetskog kazališta, Animafest – svjetski festival animiranog filma, Tjedan suvremenog plesa, Noć Muzeja, Muzički Biennale Zagreb, Međunarodni lutkarski festival - PIF, Međunarodna smotra folklora, Platforma HR, Festival Perforacije, Festival kratke europske priče, Festival novog cirkusa, Zagreb Dox, Festival svjetske književnosti, Zagreb film festival, Human Rights Film Festival, Subverzive festival, Festival tolerancije, IN music festival, Sezona Queer Zagreb, samo su neka od događanja koja privlače velik broj posjetitelja i turista koji uživaju kako u suvremenom, tako i u tradicionalnom kulturnom stvaralaštvu.
 
Osim u kazalištima, muzejima, koncertnim dvoranama i drugim ustanovama, kulturna događanja se odvijaju i na njegovim ulicama, u dvorištima kao arhitektonskim biserima grada, trgovima, palačama, crkvama i mnogim drugim otvorenim prostorima čineći tako kulturu dostupnom najširem krugu građana i posjetitelja. Neosporni gradski simboli upravo su kulturno-povijesne cjeline kao što je područje Gornjega grada i Kaptola s palačama i crkvama koje oslikavaju 900-godišnju povijest Grada, kao i pojedinačni kulturni objekti i kulturne ustanove poput Hrvatskog narodnog kazališta, Umjetničkoga paviljona, Muzeja za umjetnost i obrt, Muzeja Mimara, gradskoga groblja Mirogoj, palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, zgrade Zagrebačke burze, Hrvatskoga državnog arhiva, ali i suvremenih arhitektonskih ostvarenja kao što su zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Muzeja suvremene umjetnosti i Muzičke akademije.
 
Turizam

Kontinuiranim razvojem kvalitetne turističke ponude te brojnim investicijskim aktivnostima u turizmu, Zagreb postaje sve popularnija city break destinacija. Upravo se zbog toga u Zagrebu bilježi stalni porast broja turista i porast broja noćenja te je u nekoliko navrata izabran najboljom europskom adventskom destinacijom. Zagrebački Advent, Cest is the best, Plesne večeri na Zrinjevcu, Ljeto na Strossu, Zagrebačka dvorišta i Mali plac samo su neka od događanja koja su metropolu pretvorila u primamljivu turističku destinaciju.