euzg2020 eu2020

Gospodarstvo

Koncentracija poslovnih subjekata, odnosno poduzetnika, obrazovna radna snaga, raznovrsna ponuda specijaliziranih poslovnih usluga i razvijenost pojedinih visokotehnoloških sektora gospodarstva razvojne su snage Grada Zagreba. Aktivnom politikom Gradska uprava kontinuirano razvija, promovira i realizira inovativne ideje i kapitalne projekte o čemu najbolje svjedoči podatak da se preko 50% izravnih stranih ulaganja i gotovo trećina BDP-a Republike Hrvatske ostvaruje, upravo u Zagrebu.
Grad Zagreb, kao nositelj ukupnog gospodarstva Republike Hrvatske s obzirom na to da predstavlja poslovno, industrijsko, znanstveno, obrazovno, istraživačko i financijsko središte, potiče i razvija gospodarstvo temeljeno na poduzetništvu, znanju i inovacijama te kvalitetnom tržištu roba i usluga pri čemu posebno razvija i unaprjeđuje tržište rada i sustav obrazovanja. Kroz takve aktivnosti pokazuje da želi biti prijatelj poduzetništva te da, u okviru svojih nadležnosti na području gospodarstva i gospodarstvene infrastrukture, nastoji činiti sve što je u cilju otvaranja novih radnih mjesta i stvaranja bolje materijalne i socijalne perspektive građana.
Kroz poslovanje Zagrebačkog holdinga, koji je u 100%-tnom vlasništvu Grada Zagreba, promiče učinkovito pružanje komunalnih usluga i drugih urbanih servisa.
Kao vlasnik i osnivač ZICER-a, Grad Zagreb je podrška svima koji se žele otisnuti u poduzetničke vode razvijajući inovativnu ideju ili proizvod.
Promet

Prometna povezanost: Grad Zagreb smješten je u središnjem dijelu Hrvatske što omogućuje brzu i jednostavnu povezanost kako s kontinentalnim tako i s priobalnim dijelovima zemlje. Novoizgrađena zračna luka Franjo Tuđman, udaljena svega 20 minuta od središta grada, osigurava povezanost s mnogim europskim gradovima, a uz to nudi i izravne letove do Kanade, Azije i Rusije.
Ukoliko preferirate putovanje automobilom trebate znati da je Zagreb smješten na trans-europskim transportnim koridorima koji povezuju zapadnu i istočnu Europu kao i njezin jug sa sjeverom. Hrvatske  autoceste, infrastrukturno jedne od najboljih u Europi, povezuju nas sa svim našim susjedima, a omogućavaju i lak pristup u svaki kutak Hrvatske. Od Zagreba do Jadranskog mora potrebno Vam je svega dva sata vožnje autocestom!
Autobusni kolodvor Zagreb smješten je u samoj blizini središta grada i svojim korisnicima omogućuje brz i siguran prijevoz. Sa 44 perona autobusi povezuju Zagreb s ostalim dijelovima Hrvatske kao i s većinom ostalih europskih sjedišta.

Što se prometovanja željeznicom tiče, Grad Zagreb ima dobru povezanost kroz sustav Gradsko-prigradske željeznice.

Konstantnim ulaganjem u javni gradski prijevoz Zagreb i u tom segmentu opravdava status metropole; modernizira se i tramvajski vozni park, osobito od godine 2005., kada prvi niskopodni tramvaj domaće proizvodnje počinje voziti zagrebačkim ulicama. Dovršetak investicijskih projekata, koji podrazumijevaju i nova autobusna vozila te ona specijalizirana za prijevoz osoba s invaliditetom, Zagreb ubraja u gradove s visokim standardom kada je javni prijevoz u pitanju.

Energetika
Grad Zagreb, kao glavni grad RH, ima obvezu i odgovornost kontinuirano provoditi učinkovitu energetsku politiku i politiku zaštite okoliša s temeljnim ciljem ostvarivanja uvjeta za održivi razvoj, odnosno razvoj koji zadovoljava potrebe sadašnjih generacija, a da istodobno, u skladu s prirodom, osigura budućim generacijama da zadovolje svoje potrebe. Upravo zbog toga, gradska uprava Grada Zagreba odlučno i aktivno provodi planirane mjere i procese energetski održivog razvoja za ostvarenje vizije „Grad Zagreb - grad održivog razvoja“.
 
Okoliš
Za trajan uspjeh takvih nastojanja najvažnije je razviti svijest o održivom razvoju okoliša na razini svakog pojedinca, kao i društva u cjelini pri čemu Grad Zagreb posebnu pažnju pridaje djeci i mladima. Iz tog razloga, jedan od bitnih projekata Grada Zagreba predstavljaju eko-škole i eko-vrtići čiji je program usmjeren na odgoj i obrazovanje za očuvanje okoliša. Poučavanje o očuvanju okoliša i racionalnom gospodarenju otpadom najbolje je započeti od najranije dobi kako bi dijete razvilo znanja, vještine i navike očuvanja okoliša te od malih nogu usvojilo svijest o nužnosti odgovornog ponašanja prema prirodi i njezinim resursima. Na taj način, odgajamo nove generacije ekološki osviještenih mladih ljudi čije će sada usađene pozitivne navike postati garancija čiste i sigurne budućnosti.